De beste schoenen voor smalle voeten

schoenen kennel-schmenger

De doorsnee schoen heeft weliswaar lengtematen, maar zijn wat de breedte betreft vrij standaard. Heb je dus erg brede voeten, of juist smalle voeten, dan passen vaak de standaard schoenen niet of slecht.

Bij smalle voeten is de zoektocht naar passende schoenen vaak lang en moeizaam. Want het zal je vast wel eens zijn overkomen, je ziet een droompaar schoenen, je past ze aan. In de lengte goed, maar veel te wijd.

Dat overkomt veel mensen. De ideale schoen is weliswaar te vinden in de juiste lengtemaat, maar niet in de juiste breedtemaat.

Breedtemaat? Ja, want schoenen kennen lengtematen, maar ook breedte- of wijdtematen. En dat staat bij veel schoenenwinkels niet eens bij de maat vermeld. Daar staat op het etiket alleen de lengte maat, waar je in geval van erg smalle voeten, maar ten dele wat aan hebt.

Schoenen voor smalle voeten

De wijdtematen maken echter al veel meer duidelijk of de schoenen ook passen bij mensen met smalle voeten.

  • E = extra smalle voet
  • F = smallere voet
  • G = gemiddeld
  • H = iets breder
  • K = brede voet
  • M = zeer brede voet

De meeste schoenen zijn in schoenenwinkels te koop in de wijdtematen G en H. Breedtematen die daar buiten vallen, worden of niet gemaakt, of moeten speciaal besteld worden. Tenzij je de beschikking hebt over een echte goede schoenenwinkel, die niet alleen verschillende lengtematen heeft, maar ook verschillende breedtematen.

Overigens is er nog een dergelijke maat, die bij vooral laarzen van belang kan zijn, en dat is de schachtmaat. Laarzen verlopen immers gedeeltelijk ook over je been. Heb je brede onderbenen, dan kan je regelmatig de laarzen niet dicht krijgen, ook al passen de laarzen perfect.

De beste merken en schoenen voor smalle voeten

Vaak kan je in de wat duurdere schoenenwinkels, daar waar je voeten nog worden opgemeten, ook schoenen vinden voor smalle voeten, en ook laarzen met een bredere, of juist smallere schachtmaat. Echt merken voor brede voeten of smalle voeten, zijn er niet. Er is echter wel een andere stelregel: Zo zijn schoenen van Duitse fabrikanten vaak wat breder, de Duitser is immers doorgaans wat groter en breder. 

Er zijn merken die bekend zijn om hun relatief smalle pasvorm zoals  Tosca Blu en Tommy Hilfiger. Unisa heeft ook doorgaans wat smallere schoenen net zoals de pumps van Peter Kaiser. Ted Baker, Kennel & Schmenger en Sam Edelman zijn ook aanraders om eens naar te kijken