Hoe verzorg ik mijn schoenen?

Onze prachtige schoenen worden jammer genoeg snel vies als we op straat lopen, vooral als het weer eens regent in ons kikkerlandje. Je zou kunnen zeggen waarom zou ik mijn schoenen gaan verzorgen? Hoe beter jij je schoenen onderhoudt hoe langer ze mee gaan en hoe meer geld je bespaart. Even je schoenen schoonmaken of insmeren met schoenenpoets kost niet veel tijd en is een kleine moeite.

sebago docksides bootschoen

Onderhoud van leren schoenen

Leer is net als onze eigen huid sterk en soepel. Om de eigenschappen te behouden is het juiste onderhoud dus van groot belang.

Leer wordt naarmate het ouder wordt steeds droger. Het schoonmaken van de schoenen met een vochtige doek werkt vaak prima. Daarnaast kun je speciale crème kopen waarmee je de schoenen en kunt smeren. Er zijn crèmes in bijna elke kleur verkrijgbaar.

Onderhoud van suède

Suède heeft een ruwer oppervlakte vergeleken met leer of nubuck, maar juist hierdoor heeft het een compleet andere uitstraling. Het straalt warmte en vooral luxe uit. Door de wat grovere structuur wordt het sneller vies dan glad leer. Het is daarom belangrijk het suède direct na aankoop te impregneren met een speciale spray. Vuil eraf halen kan met een doek of zachte borstel.

Onderhoud van sportschoenen

Veel mensen wassen hun schoenen in de wasmachine, dit is een hele snelle manier, maar een hele goede manier om schoenen te vernielen. Bleekwater is ook geen optie want dit is bijtend en kan de kleuren minder mooi maken.

De beste manier is om de schoenen en het vuil laten opdrogen, dan kun je met borstel het grove vuil eraf vegen en daarna de rest met een doekje eraf poetsen. Als je dit regelmatig doet blijven je schoenen een stuk langer mooi.

Zijn je sportschoenen echt zo vies dat dit niet lukt, dan kun je ze altijd nog met de hand wassen in een grote emmer. Je kunt zeep en lauw water gebruiken. Laat de schoenen even weken in het water. Poets het vuil eraf en laat de schoenen droger. Stop papier binnen in de schoen zodat het papier het vocht absorbeert.