10 dingen die je niet wist over schoenen

Schoenen zijn alledaagse dingen. Ze zijn zelfs zo alledaags en gewoon geworden dat je er vaak niet bij nadenkt. Schoenen bestaan al zo lang dat mensen niet meer beter weten, wie loopt er nou op blote voeten op straat?

Even Odd Sleehak Sandaal

Vanaf dat de mens Afrika verliet op zoek naar nieuwe leefgebieden, zijn ze bezig geweest met het uitvinden van nieuwe hulpmiddelen. Eén hiervan is de schoen, stukken dieren huid werden zorgvuldig om de voeten gevouwen om de maat te bepalen, er werden gaten voor de zelfgemaakte veters gemaakt en klaar was de eerste schoen. Nou stelde dit niet veel voor, het beschermde alleen maar tegen de kou.

De schoen bleef zich standhouden onder onze voorouders. Zo’n 4000 jaar geleden in het oude Egypte, had de mens de Sandaal uitgevonden. Dit was natuurlijk ideaal voor het warme klimaat. Volkeren in het Midden-Oosten bleven verder gaan met het ontwikkelen van de schoen. Zo’n 800 jaar geleden brachten de kruisvaarders de Snavelschoen mee uit het land van de Arabieren. Vanaf dat moment is de Europese modeschoen ontstaan. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende modellen dat je er de gemiddelde schoenkast mee kunt laten uitpuilen.

Wist je dat?

Wist je dat het woord sneaker van sneaking around komt? Ze zijn ideaal voor het besluipen, dit komt door de zachte zolen?

De duurste schoenen ter wereld zo’n € 580.000 hebben gekost? Het gaat om een paar schoenen voor de film The Wizard of Oz?

Dat mannen de eerste waren die op hakken liepen, dit was een teken dat je bij de high society hoorde. Het gaf niet aan bij welk geslacht je hoorde?

Koning Edward II heeft bedacht dat Barley graan gebruikt kon om de maat van je voet te bepalen. Drie stukjes waren een inch lang, dat is 2,5 cm?

De sleehak ontworpen is door een experiment? In de jaren veertig was er door de oorlog in Italië geen staal beschikbaar. Schoen ontwerpers werden dus gedwongen andere dingen uit te proberen?

Wanneer je droomt over schoenen, je een indicatie kan geven over je gevoel van eigenwaarde?

Eén van eerste laarzen speciaal werden ontworpen voor de voeten van Koningin Victoria uit Groot-Brittannië in het jaar 1840?

Jimmy Choo is een schoenen ontwerper die zijn alle eerste paar gemaakt heeft toen hij nog maar 11 jaar oud was?

De schoenen voor actrice Carrie Bradshaw uit Sex and the city alleen al € 35.000 gekost hebben?

Sommige schoen heel erg onhygiënisch zijn? Het vocht dat je verliest door het zweten een goede broedplaats is voor bacteriën? .