Hoe worden Espadrilles gemaakt?

De traditionele espadrille is afkomstig uit de Pyreneeën. De zool is gemaakt van gevlochten en daarna opgerold touw. De eerste touwen werden gemaakt van een grassoort met de catalaanse naam  Espart hetgeen ook meteen de herkomst van de naam verklaart. De bovenzijde bestond vroeger uit één geheel en werd gemaakt van jute of katoen, de moderne vaak van canvas. De espadrille bestaat al honderden jaren en is waarschijnlijk via de romeinen uit egypte gekomen.

Espadrille van Fred

Onderstaande video toont hoe het reeds gevlochten touw  opgerold wordt in de vorm van een schoenzool en vastgenaaid. De traditionele espadrille kent geen verschil tussen de linker en rechter voet. De schoen gaat na verloop van tijd wel naar je voet staan.

De tweede video laat het hele proces zien: het vlechten van het touw, maken van de zool, het voorzien van de zool van een rubberen laag en het maken van het bovenwerk. Zoals je ziet komt er heel veel handwerk bij kijken. In de video is ook te zien dat deze moderne espadrilles wel een verschil tussen links en rechts kennen.

De extra rubberen laag onder de zool zorg voor meer stevigheid en minder slijtage van het touw. En met een rubberen zool is deze schoen ook prima te gebruiken op bijvoorbeeld een boot.