Schoenen inlopen is dat nog steeds nodig?

Schoenen inlopen is dat nog steeds nodig? Ja en nee zouden we bijna zeggen. Het is in ieder geval een vraag die we vaker voorgelegd krijgen, en waar niet zomaar een eenduidig antwoord op te geven is, want iedere voet is anders. En als het om inlopen gaat kan zelfs de linkervoet anders zijn dan de rechtervoet.

Birckenstock, echt een schoen die je moet inlopen

En daarmee beantwoorden we de vraag eigenlijk al. De ene voet past zich moeiteloos aan aan de nieuwe schoenen, de andere voet niet. En het ligt voor een groot deel aan de schoenen die je hebt gekocht.

Vaak moeten schoenen met wat stuggere zolen langdurig worden ingelopen, en sommige merken schoenen met zachte of totaal niet stugge zolen, hebben geen inlopen nodig.

Inlopen is eigenlijk niets meer of minder dan de schoen aanpassen aan de voeten die er in zitten. Veel mensen staan niet helemaal recht op hun voeten. Voeten kunnen een afwijking naar links of naar rechts hebben, en sommige mensen lopen meer op de hakken dan andere mensen. Daar moet de schoen dan bij het inlopen aan worden aangepast. Zeg maar gerust een klein stukje slijten, zodat de vorm van de voeten er optimaal inpast.

Heb je schoenen met een zachte zool, die bijvoorbeeld buigbaar zijn, dan passen voeten en schoenen zich automatisch aan. Resultaat, je hoeft de schoenen vaak niet in te lopen.

Maar heb je bijvoorbeeld stugge zolen, neem maar als voorbeeld bergschoenen of werkschoenen, en loop je met je voeten wat naar buiten, dan zul je merken dat de schoenen pas echt lekker gaan zitten als de zool aan de buitenkanten van de schoen wat schuin is afgesleten.

In dit soort gevallen is het erg verstandig om de schoenen in te gaan lopen. Ga er geen lange wandeling op maken, maar doe de schoenen eerst alleen op kleine stukjes, totdat de schoenen zich helemaal aan de voet hebben aangepast.

Je moet er ook aan denken, dat als nieuwe schoenen pijn gaan doen, dan is het verstandig een ander paar schoenen aan te doen, en dit nieuwe paar eerst te gaan inlopen.

Blaren of pijnlijke tenen, daar heeft niemand aan. En alle schoenen staan je pas mooi, als je er ook comfortabel op kunt lopen. Neem dus gerust de tijd om schoenen in te lopen, als jouw voeten daar behoefte aan hebben.